Kupite najbolju posteljinu uz pomoć stručnih saveta

26.08.2022

Da li ste svesni činjenice da u krevetu provedete trećinu svog života? Sigurno ste se bar malo zamislili nakon čitanja prve rečenice iako vam je to poznato, ali niste o tome duboko razmišljali. To je izuzetno dug period koji provedemo spavajući, zato je važno da sebi obezbedite najbolje uslove za kvalitetan san.

Nemojte štedeti novac na kupovinu nečega što vam može poboljšati kvalitet sna, samim tim bićete odmorniji i raspoloženiji. Odabir posteljine danas nije lak posao, tržište je prezasićeno različitim materijalima, dezenima i veličinama. Ali to vam omogućava da kroz izbor materijala i dezena pokažete šta volite.

 

Zašto je važno redovno prati i menjati posteljinu?

 

Pre nego što pređemo na sam izbor posteljine, dobro je uvek naglasiti zašto je potrebno redovno menjati posteljinu.

Krevet zajedno sa jastucima, prekrivačima i posteljinama idealno je okruženje za život i razmnožavanje raznih grinja i drugih štetnih mikroorganizama. Mnogi tvrde da u jednom krevetu boravi preko milion grinja. Izmet ovih mikroorganizama je jedan od najjačih inhalatornih alergena na svetu.

 

Ali postoji nekoliko načina da se sa njima izborimo. Pored menjanja i pranja posteljine jednom nedeljno, usisavanja kreveta i dušeka, naučnici sa jednog Engleskog Univerziteta došli su do zanimljivog zaključka. S obzirom na to da grinje ne mogu opstati bez vlage, naučnici savetuju da povremeno ostavite nenamešten krevet kako bi se brže osušio.

 

Tako da, ukoliko ne stižete da svako jutro namestite krevet, neka vas ne grize savest. Izgleda da to može biti dobro po vaše zdravlje.

 

Kako izabrati najbolju posteljinu?

 

Kupovina posteljine dolazi kao šlag na tortu, to je poslednje o čemu treba razmišljati prilikom uređivanja spavaće sobe. Nakon kupovine dušeka, jastuka i prekrivača sledi potraga za odgovarajućom posteljinom.

 

U tom trenutku znaćete koje dimenzije su vam potrebne i tada možete krenuti u istraživanje dostupnih materijala i dezena. Danas na tržištu možete pronaći model koji god zamislite, ali je potrebno znati šta želite.

Pre odlaska u kupovinu naoružajte se svim potrebnim informacijama, na taj način ćete sebi dosta olakšati kupovinu, i lakše pronaći ono što želite. U nastavku teksta saznajte više informacija o dimenzijama i materijalima za posteljine.

 

Dimenzije posteljina - Posteljine za bračni krevet i posteljine za jedan krevet

 

Posteljina daje poseban pečat spavaćoj sobi. Izbor dezena je ogroman tako da imate mogućnost da na taj način pokažete šta volite i dodatno ukrasite prostoriju namenjenu za odmor i opuštanje. Ali, pre nego što krenete sa istraživanjem dezena, treba da znate dimenzije posteljina. Zato evidentirajte dimenzije dušeka, svih jastuka i prekrivača.

 

Prilikom kupovine svih tih proizvoda dobijate precizne dimenzije na ambalaži, a ukoliko ne možete doći do tih informacija, jednostavno sami izmerite. Dimenzije posteljina dele se na posteljine za bračni krevet (francuski krevet) i posteljine za “single krevet”.

 

Idealna veličina navlake za jorgan i jastučnice trebala bi biti duža za 5cm, jednostavnije je za menjanje i ne morate brinuti ukoliko se malo skupi tokom pranja. Takođe, čaršav treba biti duži od dušeka minimum 20-30cm sa svih strana.

 

Kada odredite da li su vam potrebne posteljine za veliki bračni ili manji single krevet, utvrdili ste precizne dimenzije dušeka, jastuka i prekrivača, sledi obabir materijala.

Koji je najbolji materijal za posteljinu?

 

Ne postoji tačan odgovor na pitanje “koji je najbolji materijal za posteljinu”, jer zavisi od vaših potreba i želja. Izbor materijala je najvažniji deo prilikom odabira posteljine.

 

Kvalitet posteljine zavisi od gustine tkanja i gramaže. Što je posteljina gušće tkana, ima veću gramažu, a što je materijal teži on je kvalitetniji ali i skuplji. To je jedan od načina da najlakše, na licu mesta, utvrdite kvalitet posteljine.

 

Posteljine se danas najčešće izrađuju od pamuka, satena i svile. Najprodavanije posteljine su od pamuka jer su od prirodnog materijala koji se lako održava, izdržljiv je, pruža veliki izbor dezena i omogućava koži da diše. Posteljina od satena uglavnom se proizvodi u jednobojnim dezenima, ali možete ih pronaći i sa šarama, ne moraju da se peglaju i brzo se suše. Svila je najskuplji materijal koji spavaćoj sobi daje dodatnu dozu elegancije i luksuza, dobar je izbor za tople noći i osobe sklone alergijama.

 

Posteljine se proizvode i od mešavine ovih materijala. Pa ukoliko želite svetlucavu posteljinu kao što su svilene, ali cena vam predstavlja problem, najbolja zamena je pamučni saten. To je kombinacija pamuka i satena, najbolje je u razmeri 80% pamuk i 20% saten.

 

Koji god od navedenih vrsta materijala da izaberete nećete pogrešiti, samo savetujemo da izbegavate veštačke materijale kao što je poliester. Jeftinije su i znatno lošijeg kvaliteta, jako su neoudobne, nisu izdržljive i ne upijaju vlagu.

 

Dezeni za posteljine

 

U kupovinu posteljine krenite tek kada se dobro naoružate informacijama i odlučite šta želite. Određivanje dimenzija i izbor materijala je deo procesa kupovine koji treba odraditi kod kuće, a ukoliko niste sigurni koji dezen želite možete istražiti u našim radnjama ili na sajtu.

 

Izbor je toliko veliki da možete pronaći bukvalno sve što poželite. Kako bi vaša spavaća soba izgledala kompaktno, birajte boje koje se uklapaju sa ostatkom enterijera. Za sve dodatne informacije i savete budite slobodni da nas kontaktirate telefonom, mejlom ili nas posetite u nekoj od naših radnji.

povezani proizvodi