Koji trimer za travu kupiti

11.07.2022

 

Svako voli i želi da ima lepo uređeno i pokošeno dvorište, ali za to je potrebno uložiti vreme, energiju ali svakako ne možete bez alata kao što je kosilica i trimer za travu. Pored kosilice, trimer za travu može biti odlična dopuna za uređivanje travnjaka, uštedeće vam dosta vremena i olakšati posao.

Trimeri su veoma korisni pri uređivanju travnatih površina pod nagibom i sa dosta prepreka u vidu cveća, baštenskih ukrasa, fontana i drugih predmeta jer sa njima možete doći do mesta do kojih kosilica ne može.

 

Kada shvatite da je trimer za travu rešenje za vaše probleme sa uređivanjem travnjaka, dolazite do problema “koji trimer za travu kupiti?”. Ako imate ovu dilemu, pročitajte ovaj tekst, saznajte koji sve trimeri postoje i kako da odlučite koji odgovara vašim potrebama.

 

 

Vrste trimera za travu

 

Kada odlučite da krenete u kupovinu trimera za travu, prvo morate znati koji sve vrste postoje i po čemu se razlikuju. Svaki tip trimera ima svoje prednosti i mane, a samim tim osmišljen je za određenu vrstu travnatih površina.

 

Postoje 3 vrste trimera za travu:

  • električni trimeri za travu,
  • akumulatorski trimeri za travu,
  • motorni (benzinski) trimeri za travu.

 

Mnogo faktora utiče na izbor jedne od navedene tri vrste. Kako ne biste došli u situaciju da bez istraživanja kupite neki model i kasnije se pokajete, pročitajte tekst do kraja.

 

 

Električni trimeri za travu

 

Kao što i sam naziv modela kaže, ovi modeli trimera rade na struju. Kada malo bolje razmislite, odmah možete naslutiti moguće prednosti i mane. Ali da ne bi naslućivali, mi ćemo vam sve predstaviti.

 

Pre svega, bez obzira na dužinu kabla određenog modela, taj kabal vam neće biti od koristi. Znači, biće vam potreban produžni kabal, što duži to bolji, da bez ograničenja u tom pogledu možete završiti ono što ste naumili.

 

Električni trimeri za travu prvenstveno su namenjeni za manje površine trave. Imajte na umu da ćete uz svako košenje potrošiti i određen broj kilovata, to je jedini dodatni trošak uz ovu vrstu trimera. Nekada ni struja nije trošak, zavisi kako se snađete.

Još da dodamo da je ovo najlakši model jer ne poseduje akumulator ili motor kao drugi modeli. Lagan je za rukovanje i nošenje, tako da vas nekada mogu i deca odmeniti. Jako su tihi i ekološki prihvatljivi.

 

 

Akumulatorski trimer za travu

 

Naziv ovog modela takođe je vezan za način napajanja. Za razliku od prethodnog, akumulatorski trimer za travu nema kablove, tako da niste prostorno ograničeni. Uvek ima ono “ali”, postoji drugo ograničenje u vidu vremena. Većina akumulatorskih trimera može raditi nekih 30 minuta.

 

Ako vam za korišćenje trimera ne treba više od pola sata, ovo je model koji će vam biti najzanimljiviji. Čak, ukoliko posedujete još neki sličan uređaj na baterije istog proizvođača, može se desiti da su baterije iste, što će vam produžiti vreme korišćenja. Jedna od mana je što uvek morate voditi računa da baterija bude napunjena.

S obzirom na to da poseduje akumulator, malo je teži od električnog trimera, iako je razlika mala u kilaži ipak se oseti nakon dužeg korišćenja. Tako da imajte i ovu informaciju na umu. Takođe je namenjen za manje i srednje travnjake. Jako su tihi i ekološki prihvatljivi.

 

 

Motorni (benzinski) trimer za travu

 

Uglavnom kada pomislite na kosačicu ili trimer prva pomisao je na motorni trimer za travu, ili kako ga još nazivamo benzinski trimer za travu.

 

Ova “igračka” je ipak ozbiljnija u svakom pogledu u odnosu na prethodna dva modela. Koriste se za velike travnjake, uglavnom javne površine. Dosta je bučniji pa morate voditi računa da ga ne koristite baš u periodu kada komšije odmaraju.

 

Nema ograničenja u pogledu prostora i dužine trajanja, sve dok imate benzina moći ćete da radite. Ali, pripremite se dobro fizički jer su motorni trimeri za travu najteži od svih modela.

Još jedna mana vezana za ovaj tip trimera je održavanje. Kako bi radio bez problema i trajao vam duži vremenski period potrebno je menjati ulje, menjati svećice i čistiti filtere. Još jedan savet, birajte modele kod kojih se vidi rezervoar kako biste u svakom trenutku znali koliko benzina još imate.

 

 

Najbolji trimer za travu

 

Pitanje koji je najbolji trimer za travu može se protumačiti na više načina. U zavisnosti da li tražite najbolji u smislu odnosa cene i kvaliteta rada, ili najbolji za vaše sopstvene potrebe.

 

Odgovor na pitanje koji je najbolji trimer za travu u smislu snage i kvaliteta rada već smo dali. To je svakako neki od modela benzinskih (motornih) trimera. Dodatno se posavetujte sa prodavcima o karakteristikama takvih modela.

 

Postoji još nekoliko razlika između modela trimera, koji mogu biti presudni pri odabiru najboljeg za vaše potrebe. Trimeri se razlikuju dodatno po obliku ručke, po tome da li imaju pravu ili zakrivljenu osovinu, a postoje i kombinovani modeli sa odvojivom osovinom.

 

Kombinovani trimeri su dosta praktični jer ih lakše možete odložiti, rastavljaju se na više delova. A posebna prednost je što su višenamenski, poseduju dodatke koji mogu služiti za obavljenje nekoliko poslova. Neki od dodataka mogu biti makaze za živu ogradu, duvač, ivičar, teleskopska testera i vučni sakupljač.

 

 

Najjeftiniji trimer za travu

 

Ovo je jako često pitanje, naročito ako je teren koji kosite ravan bez previše prepreka, imate već kosačicu koja vam vrši posao, a trimerom želite da izvedete završne fine radove.

 

Kada tražite najjeftiniji trimer za travu svakako da će vam svako preporučiti električni trimer. Oni su najjeftiniji na tržištu. Takođe, vrlo su jeftini za održavanje, a potrošiće vam samo malo struje tokom rada, i to je sve.

povezani proizvodi