Koja čaša je namenjena za određenu vrstu vina?

07.11.2022

Razna istraživanja širom sveta ukazuju na značaj oblika čaša prilikom ispijanja različitih vrsta vina. Ako ste mislili da je izbor posebnog oblika čaša za crno ili belo vino hir, niste u pravu. Svaki oblik čaše ima svoj značaj da vino prikaže u najboljem svetlu.

 

Tehnologija pravljenja i posluživanja alkoholnog pića toliko je danas napredna, da svaka vrsta pića ima određeni oblik čaše u kojoj se poslužuje. Do oblika čaše dolazi se nakon mnogo istraživanja, a cilj je da pruži dodatno uživanje i upotpuni ukus. Ako ste ljubitelj alkoholnog pića, volite da popijete koju čašu vina u izlasku ili za vreme ručka, radite to na pravi način i udovoljite svim čulima.

 

Ako je istina u vinu, onda je stil u čaši iz koje se ono ispija. Saznajte u nastavku teksta koji oblik vinske čaše je namenjen belom, roze, crnom ili penušavom vinu.

 

Zašto svaka vrsta vina ima specijalan oblik čaše za posluživanje?

 

Pre nego što vam otkrijemo i pokažemo specijalan oblik čaša za svaku vrstu vina, želimo da vam objasnimo kako čaša može uticati na ukus vina.

 

Svaki oblik vinskih čaša drugačije usmerava vino kada iz njih pijemo. Naš jezik ima mnogo receptora smeštenih u različitim njegovim delovima, a upravo to je suština svega. Različite vrsta vina imaju specifične ukuse i potrebno je usmeriti na prvi deo jezika i usne duplje kako bi čulo ukusa ispravno registrovalo.

 

Možete i sami napraviti mini eksperiment kod kuće, da biste se u to i uverili. Sipajte hladnu vodu u dve različite vinske čaše. Popijte prvo iz jedne, a zatim iz druge čaše. Primetićete da prilikom ispijanja svaka čaša usmerava vodu na različite delove jezika i usne duplje. Samim tim biće vam hladno u različitim delovima obraza i grla.

 

Čaše za crno vino

 

Kod ispijanja crnog vina važno je da pored čula ukusa uključite i čulo mirisa. Kako bi miris bio onaj pravi, potrebno je da crno vino dođe u kontakt sa više vazduha. To mogu omogućiti samo čaše sa velikim otvorom.

Zato se za ispijanje crnog vina koriste velike vinske čaše, sa velikim otvorom, koje su u obliku slova “O”. Ovakav oblik čaša usmerava vino na delove jezika za slast i obraze naglašavajući voćnost.

 

Ukoliko je čaša za crno vino visoka i okrugla, vino direktno prolazi do grla kako bi se povećao ukus. Ako je čaša za vino niska ali veće površine, u tom slučaju vino se usmerava na vrh jezika i iskazuje njegov delikatan ukus.

 

Čaše za belo vino

 

Kod ispijanja belog vina koriste se malo uže i manje čaše. Ovakve čaše više podsećaju na oblik slova “U”. Ovakav oblik čaša ima za cilj da osetite više aromu i da se održi hladnija temperatura koja je važna kod belog vina.

 

Ukoliko izuzetno volite bela vina i važno vam je da izaberete najbolje čaše za belo vino, otkrićemo vam još jednu tajnu. Oblik čaša kada je u pitanju ispijanje belog vina zavisi i od zrelosti samog vina.

Čaše za mlađa bela vina imaju nešto veći otvor koji usmerava vino na vrh i strane jezika kako bi se osetila njegova slast. Čaše za zrelija bela vina su viša kako bi usmerile vino na zadnji deo i strane jezika i kako bi se osetio snažniji ukus.

 

Čaše za roze vino

 

S obzirom na to da su bela i roze vina slična u procesu fermentacije, nećete pogrešiti ako za ispijanje roze vina koristite one oblike vezane za belo vino.

 

Generalno roze vina služe se u čašama koje nemaju potpuno zaobljen obik, takozvani zvonasti oblik. Takav oblik omogućava da vino dođe prvo do vrha jezika gde se nalaze receptori za slast, a zatim na bočne delove. Na taj način se ublažava kiselost i naglašava aromatika vina.

Čaše za penušava vina i šampanjce

 

Ovo je možda i jedina vrsta vina za koju mnogi znaju koja vrsta čaša je najbolja. Više puta smo do sada viđali na televiziji i raznim proslavama da se penušava vina i šampanjac piju iz jako uskih čaša.

Ovakav oblik čaša za šampanjac omogućava da se potpuno zadrži ukus, penušavost i karbonizacija (zasićenost ugljen dioksidom).

 

Pravilno držanje čaše za vino

 

Sada kada znate koju čašu da kupite za vaše omiljeno vino, ili da zatražite od konobara u restoranu ukoliko ne donese odgovarajuću, želimo da vam ukažemo na najčešću grešku prilikom držanja čaša za vino.

 

Prilikom ispijanja vina nikako nemojte držati čašu za balon, odnosno najširi deo. Tako menjate temperaturu vina, odnosno zagrevate ga svojom telesnom temperaturom. Čaša se drži za nožicu, eventualno za bazu čaše.

Najveća ponuda različitih vinskih čaša za sve vrste vina

 

Nadamo se da smo uspeli da vam otklonimo sve dileme vezane za oblik čaša i vrste vina. Sada znate koje čaše su vam potrebne, a možete ih pronaći na našem online shop-u ili u prodavnicama u Beogradu i Čačku.

 

U našoj ponudi su paketi sa različitim brojem čaša, od 2 do 18 komada u jednom pakovanju, ali isto tako imate mogućnost kupovine određenih modela čaša pojedinačno. Sve čaše možete prati u mašini za pranje sudova.