Kako odabrati luster za dnevni boravak

30.01.2023

Renoviranje doma nije mala stvar, iziskuje dosta energije i inspiracije. Lusteri dolaze kao šlag na tortu i postavljaju se na samom kraju procesa uređivanja. A zbog pomenutih razloga mnogi se odlučuju da ih ne postave odmah, već uzimaju mali odmor kako bi dobro razmislili o izboru.

 

To je dobra odluka ako ste iscrpljeni, jer osvetljenje ima jako važnu ulogu u opremanju enterijera. Bez obzira što ste izabrali savršen nameštaj, ako napravite grešku sa rasvetom, sve će pasti u vodu jer nameštaj neće doći do izražaja.

Zato dajte sebi vremena da razmislite i pročitajte tekst do kraja. Potrudili smo se da vam damo sve najvažnije smernice u nadi da vam taj proces olakšamo.

 

Kako odrediti veličinu lustera za dnevni boravak?

 

Ponuda lustera je izuzetno velika, a da bi došli do modela koji želite savetujemo da krenete sistemom eliminacije. Za početak, odredite veličinu lustera i na taj način suzite izbor.

 

Kvadratura prostorije, odnosno dnevnog boravka, i visina plafona najviše utiču na veličinu lustera. Opšteg pravila nema, ali uz pomoć ove formule možete bliže odrediti dimenzije lustera. Saberite širinu i dužinu sobe zatim pomnožite sa 10. Dobijeni rezultat predstavlja prečnik lustera u centrimetrima. Pa recimo, dužina 4 m + širina 5 m x 10 dolazite do informacije da luster treba da bude prečnika 90 cm.

 

Osim prečnika, kod lustera se gleda i visina odnosno dužina. Oba parametra imajte na umu prilikom kupovine.

 

Veličina lustera za velike dnevne sobe

 

Ukoliko imate veliku dnevnu sobu ili je vaš dom “open space”, spojena dnevna soba sa trpezarijom i kuhinjom, tražite veliki luster sa više sijalica ili još bolje kombinaciju 2 ili više lustera.

 

Naš savet je da se u ovom slučaju odlučite za kombinaciju više različitih izvora svetlosti. Kombinujte veliki glavni luster sa zidnom rasvetom i lampama. Tako možete isticati određene komade nameštaja koje želite, ali i da kontrolišete količinu i poziciju svetlosti.

 

Veličina lustera za male dnevne sobe

 

U manjim prostorijama postavljajte manje lustere, što je i logično. Savetujemo da tražite modele manjih visina, da budu što bliže plafonu, a pravim odabirom svetlosti pružaće osećaj veće prostorije.

 

Za razliku od velikih soba kod kojih imate odrešene ruke za igranje, u ovoj situaciji ipak birajte malo svedenije modele, bez previše detalja i šarenila. Takvi modeli neće dominirati u sobi i vizualno smanjiti prostor.

 

Izgled lustera treba pratiti stil opremanja prostorije

 

Nakon izbora veličine i broja, sledeći filter koji trebate uključiti je sam izgled lustera. Ujedno i najteži deo prilikom izbora lustera za dnevni boravak, ali i sve druge prostorije. Možete razmišljati u dva pravca.

 

Ako vam je soba bogata detaljima, pretrpana nameštajem, dobar izbor biće neki minimalistički i svedeniji stil lustera. To mogu biti stakleni, tekstilni ili papirni lusteri koji će malo rasteretiti prostoriju od detalja.

 

U prostorijama koje su minimalistički opremljene, modernim elementima neutralnih boja, iskoristite luster kao deo nameštaja koji će malo razbiti monotoniju. To možete učiniti nekim lusterima u boji ili modernim lusterima neobičnih oblika koje će svako primetiti.

 

Jačina svetlosti u dnevnom boravku

 

Ovo je tema koja se nadovezuje na prethodnu, jer svetlost ima važnu ulogu pri stvaranju osećaja u prostoriji.

 

Izuzetno je važno da svetlost iz lustera ne bude prejaka i da vam sijalica ne blješti u oči. Takođe, vodite računa o pravcu svetla, da li su sijalice u samom lusteru ili su izložene i svetlost bez barijera osvetljava prostoriju.

 

Ako su sijalice izložene, preporučuje se da postavite opciju prigušivanja. Uz pomoć ove opcije moći ćete sami da kontrolišete jačinu svetla i tako sami pravite atmosferu u prostoriji i prilagođavate je svojim potrebama i trenutnim uslovima.

 

Pozicija lustera u dnevnoj sobi

 

I u dnevnoj sobi slična je situacija kao i prilikom postavljanja lustera u trpezariji. Najčešće je to pozicija iznad klub stola, na sredini plafona. Ali vodite računa da lusteri ne smetaju gostima. Ne bi trebalo da smanjuju preglednost unutar prostorije, ili još gore da fizički ometaju kretanje.

 

Spomenuli smo već da kod većih prostorija možete kombinovati različite tipove osvetljenja. Osim glavnog lustera na sredini, dodajte zidnu rasvetu ili lampe koje će akcentovati određeni komad nameštaja. A može vam služiti i kao dodatno osvetljenje na mestima gde vam je to potrebno za rad ili čitanje.

 

Online ponuda lustera za dnevni boravak

 

Da, znamo! Ovo je previše informacija o lusterima nakon toliko dugog i iscrpljujućeg opremanja. Pokušajte da uz naše savete iz teksta sami odredite modele, ali ukoliko nemate snage, nije smak sveta.

 

Budite slobodni da nas kontaktirate i zatražite savete od iskusnih prodavaca. Usput pogledajte online ponudu lustera na web shopu, pre nego što nas posetite u nekoj od poslovnica u Beogradu ili Čačku.

povezani proizvodi