Kako izabrati odgovarajući bazen na naduvavanje

07.07.2022

 

Pred svaku letnju sezonu glavna tema je uređivanje dvorišta, a jedna od stavki svakako je bazen. Večita dilema je da li kupiti bazen sa metalnom konstrukcijom ili bazen na naduvavanje.

 

Izbor različitih modela i veličina bazena za dvorište je svake godine sve veći, što dodatno otežava odluku koji bazen izabrati. U jednom od prethodnih članaka možete saznati sve o bazenima sa konstrukcijom, a u ovom članku pišemo o bazenima na naduvavanje.

 

U nastavku saznajte kojih veličina i oblika mogu biti bazeni na naduvavanje, kako se održavaju ali saznajte više i o đakuzi bazenima na naduvavanje.

 

 

Bazeni na naduvavanje za decu

 

Izbor modela bazena za dvorište zavisi od nekoliko faktora. Pre nego što krenete u istraživanje, odgovorite na pitanja kao što su: kog uzrasta su deca, koliko slobodnog prostora u dvorištu ili na terasi imate, da li želite veliki ili mali bazen i koliko novca ste spremni da izdvojite.

 

Tek kada budete znali odgovore na ova pitanja krenite sa istraživanjem, jer ćete tada znati konkretno šta vam je potrebno, samim tim i pretraga će biti jednostavnija.

 

Bazeni na naduvavanje su pre svega namenjeni deci, jer su manjih veličina i veoma su praktični. Prednost ovakvih modela je što spakovani zauzimaju jako malo mesta, brzo se mogu namontirati i naduvati, manja količina vode je potrebna za punjenje samim tim i manje vremena za zagrevanje vode.

Montiraju se veoma lako i brzo, a možete ih postaviti na bilo koju ravnu površinu. Potrebno je samo napumpati zidove manjih bazena ili vazdušni prsten kod većih modela bazena, a punjenjem vode bazen će dobiti svoj oblik.

 

 

Veliki bazeni na naduvavanje - Najveći bazeni na naduvavanje

 

Postoje i veliki bazeni na naduvavanje koji su namenjeni za uživanje nekoliko odraslih osoba ili dece većeg uzrasta. Napravljeni su od PVC materijala koji je otporan na kidanje, dok se na vrhu nalazi vazdušni prsten koji je potrebno naduvati.

 

Kada naduvate prsten, punjenjem bazena vodom on će dobiti svoj oblik i stabilnost. Ovakav model nije moguće tek tako prevrnuti, tako da ne morate brinuti. Ali pritisak većom snagom, recimo ako dete legne celom težinom na zid bazena, može deformisati oblik i u tom slučaju doći će do izlivanja vode.

S obzirom na to da je potrebno vremena i veća količina vode da se napuni, nećete ga prazniti svakog dana. Zato savetujemo da pripazite na kućne ljubimce, prvenstveno mislimo na pse i mačke, koje tokom igranja mogu probušiti bazen.

 

Ukoliko uz bazen ne dolazi ništa od dodatne opreme, možete dokupiti. Na raspolaganju su vam merdevine za lakši ulazak mališana, posude za pranje nogu pre ulaska, prekrivači i podloge, filter pumpe, meredov za čišćenje lišća, itd.

 

 

Mali bazeni na naduvavanje - Bazeni za decu do 10 godina

 

Ako je bazen namenjen za decu do 10 godina, u opticaju su mali bazeni na naduvavanje različitih oblika: nepravilnog oblika, okrugli ili pravougaoni.

 

Jako praktični bazeni koje odlikuju male dimenzije pa ga možete postaviti gde god želite u dvorištu pa čak i na malo većoj terasi, brzo se napumpaju i potrebna je manja količina vode da se napuni. Tako da decu možete jako brzo obradovati osveženjem kada vreme to dozvoli.

Za razliku od velikih bazena na naduvavanje gde se samo prsten na vrhu pumpa, kod malih bazena pumpa se ceo zid bazena kako bi dobio svoj oblik. S obzirom da su mali, manja količina vode je potrebna da se napune pa samim tim nisu potrebne filter pumpe.

 

 

Bazeni za bebe na naduvavanje - Bazeni sa toboganom na naduvavanje

 

Kada već postoje bazeni za malo veću decu, zašto ne bi bilo i bazena za najmlađe, odnosno bazeni za bebe na naduvavanje.

 

Veoma malih dimenzija, moguće je postaviti ih čak i na manjim terasama. Praktični modeli, jako brzo se naduvaju, potrebno je jako malo vode dovoljno da beba može da sedne i da se osveži. Možete ih pronaći različitih dimenzija i oblika namenjeni različiti uzrastima beba.

Postoje čak i bazeni sa toboganom na naduvavanje namenjeni takođe za naše najmlađe. To su modeli koji su nadograđeni mini toboganima koji se takođe pumpaju. Veoma su zanimljivi, sigurni smo da bi se i vaš dečak ili devojčica oduševili takvim poklonom.

 

 

Okrugli i pravougaoni bazeni na naduvavanje

 

Već smo napomenuli da bazeni mogu biti različitih veličina, dimenzija ali i oblika. Najzastupljeniji su okrugli bazeni na naduvavanje i pravougaoni bazeni na naduvavanje.

 

Kada su u pitanju mali bazeni namenjeni za decu nižeg uzrasta i bebe, pored okruglog i pravougaonog oblika mogu biti i nekih nepravilnih oblika. Mali bazeni imaju potpuno vazdušne zidove koji svoju stabilnost dobiju kada se potpuno naduvaju, pa mogu biti i drugačijih oblika.

 

Kod većih bazena za stariju decu i odrasle, najčešće možemo videti okrugle bazene na naduvavanje jer kod takvih modela pumpa se samo vazdušni prsten na vrhu, a bazen svoju stabilnost dobija kada se napuni vodom.

 

Razlike između ovalnih i pravougaonih bazena nema, sve je stvar želje ali i prostora na kome ćete postaviti bazen.

 

 

Đakuzi bazen na naduvavanje - Hidromasažni bazen

 

I za kraj, najnapredniji i najskuplji modeli svakako su đakuzi bazeni na naduvavanje. Kupovinom ovakvog modela bazena imaćete spa centar na terasi ili u dvorištu kad god poželite.

 

Đakuzi bazen sa hidromasažnim pumpama pravi umirujuće i opuštajuće mehuriće, pumpe se pokreću jednostavnim klikom na izabrani režim. Uglavnom imaju dva ili više nivoa masaže, a imaju i mogućnost podešavanja temperature vode od 5-40 stepeni.

Ovakvi modeli su većih dimenzija, pogodni su za velike terase i dvorišta. Potrebno ih je postaviti na ravne i čvrste površine, najčešće su okruglog oblika. Uz većinu masažnih bazena na naduvavanje dobijate kompletnu opremu koja uključuje filter pumpu, pokrivač, dispanzer za hlor, set za popravku, itd.

 

 

Održavanje bazena na naduvavanje

 

Za razliku od bazena sa konstrukcijom, bazeni na naduvavanje su jednostavniji za održavanje jer su uglavnom manjih dimenzija, brzo se pune vodom i nije potrebna velika količina da bi se napunio. Samim tim, vodu možete menjati kada god se isprlja, a pri promeni vode potrebno je i obrisati zidove bazena.

 

Savetujemo da bazen prekrivate kada god ga niko ne koristi kako ne bi upadalo lišće ili bilo šta slično. Takođe, naučite mališane da pre ulaska u bazen operu nogice, tako se dodatno smanjuje mogućnost za brzo prljanje bazena.

 

Kod većih modela potrebna je i veća kolilčina vode da se napuni pa nisu praktični za česta punjenja. Zato uz takve veće modele uglavnom u paketu dobijate filter pumpu, a ukoliko nije uključena možete je dokupiti.

 

Takođe, tu su i različita hemijska sredstava za čišćenje vode i sprečavanje pojave algi u bazenu. Proizvode se u obliku tableta, granula ili praška. Dobro je koristiti ih kod većih modela kako ne biste često morali da menjate vodu.

povezani proizvodi