Izaberite najbolje merdevine za vaše potrebe uz pomoć ovih saveta

21.07.2022

 

Merdevine su alat bez kog gotovo ni jedan dom ili biznis ne može funkcionisati. Svako ima drugačije potrebe, nekome su potrebne manje a stabilnije i jednostavnije za rukovanje za kućnu upotrebu, a nekome veće a lakše za transport zbog posla.

 

Danas postoji veliki broj različitih modela merdevina, razlikuju se po materijalu, broju delova, visini, itd. Koliko god kupovina merdevina izgledala jednostavno, savetujemo da pre kupovine pročitate ovaj članak.

 

Najbolje merdevine su one koje ispunjavaju sve vaše zahteve i želje, a ovaj tekst će vam pomoći da pronađete merdevine po svojoj meri.

 

 

Kućne (sobne) ili profesionalne (molerske) merdevine

 

Pre nego što odete u prodavnicu potrebno je da se informišete detaljnije o merdevinama koje su predviđene za različite namene. Takođe, odredite da li želite merdevine za povremenu kućnu upotrebu ili profesionalne za svakodnevnu upotrebu.

 

Kada tražimo kućne ili sobne merdevine uglavnom mislimo na male dvostrane merdevine koje imaju 2 ili više stepenika. Najtraženiji su modeli sa 2-4 gazišta, praktični za unutrašnju upotrebu. Ukoliko će vam biti potrebne i za povremenu spoljnu upotrebu, tu su modeli do 6-7 stepenika, uz pomoć kojih možete čak i komšije špijunirati.

Kućne merdevine su sasvim dovoljne za poslove u stanu ili kući kao što su krečenje, postavljanje zavesa, zamena sijalica, uzimanje predmeta sa visokih polica i ormara, pranja prozora, farbanje spoljnih delova kuće, itd.

 

Ali ukoliko se bavite poslom koji se ne može obaviti sa zemlje, biće vam potrebne profesionalne merdevine. Zbog umora i naprezanja tokom rada koncentracija opada i u takvim okolnostima padovi su mogući. Zato tražite model medevina koji će pružiti maksimalnu stabilnost i zaštitu, a dodatna prednost je ukoliko izaberete dvodelne ili trodelne merdevine.

 

Pod pojmom molerske merdevine smatramo drvene dvostrane merdevine sa nekoliko gazišta. Majstori najviše njih koriste prilikom krečenja i farbanja, jer im omogućavaju da se kreću dok su na njima bez silaženja. Ako niste vešti u “hodanju sa merdevinama”, biće vam dobre i jednostrane aluminijumske merdevine.

 

Vrste i tipovi medevina

 

Ne morate se striktno držati podele na kućne i profesionalne merdevine, već kupite model koji će vam olakšati posao. Kako biste znali koje merdevine odgovaraju vašim potrebama i zahtevima, morate znati koje sve vrste merdevina postoje. U nastavku teksta predstavićemo sve podele i tipove merdevina.

 

Postoji nekoliko podela merdevina, a delimo ih prema:

  • materijalu: aluminijumske, drvene, fiberglas i čelične.
  • broju stranica: jednostrane i dvostrane.
  • broju delova: jednodelne, dvodelne, trodelne i teleskopske.

 

Svaki materijal ima svoje prednosti i mane, samim tim pogodniji je za određene vrste namena. Da li želite čvrste ali teške merdevine koje nećete moći tako lako transportovati? Ili vam je važnije da budu lake i sklopive zbog transporta, ali da morate malo više voditi računa kada ih koristite?

 

 

Aluminijumske, drvene, fiberglas i čelične merdevine

 

Aluminijumske merdevine su danas možda i najpopularnije. Benefiti koje ovaj model donosi zaslužni su za tako veliku potražnju. One su pre svega jako lake tako da ih jednostavno možete prenositi bez dodatne pomoći, dosta su lakše od čeličnih i drvenih modela.

 

Proizvode se u različitim oblicima (jednostrane, dvostrane, dvodelne, trodelne, itd), a koji god model da izaberete jako malo prostora će vam zauzeti. Aluminijumske merdevine su izdržljive, otporne na rđu i vremenske uslove. Dakle, možete ih čuvati na otvorenom bez štetnih efekata, a pritom su i jako pristupačne. Mana - provode struju.

Drvene merdevine predstavljaju najstariji model koji se koristi vekovima unazad. Zbog male cene drveta ovaj model je daleko najpristupačniji. Zovu ih još i molerske merdevine jer su popularne među molerima, pomoću njih se lako mogu kretati kroz prostor prilikom krečenja.

 

Ukoliko su napravljene od kvalitetnog drveta mogu biti jako stabilne i dugotrajne, isto kao i aluminijumske. Mana je što su teške pa nisu praktične za česte transporte, zato su popularne kod manjih preduzeća gde se koriste u određenoj prostoriji.

Fiberglas je najnoviji materijal u industriji proizvodnje merdevina. Ova vrsta merdevina ima zanimljive karakteristike - otporne su na vlagu i koroziju, ne provode toplotu i struju, dugotrajne su i savršene za kućnu i poslovnu upotrebu. Ipak, teške su i komplikovane za upotrebu ako nemate dodatnu pomoć.

 

Čelične merdevine su veoma bezbedne za upotrebu čak i u teškim uslovima. Zbog toga su čelične merdevine najomiljenije kod većine profesionalaca kojima su potrebne merdevine u svom poslu. Čelik je najizdržljiviji materijal za merdevine, ali ova vrsta merdevina nije idealan izbor za kućnu upotrebu.

 

 

Jednodelne, dvodelne, trodelne i teleskopske merdevine

 

Podela prema broju delova je jedna od najbitnijih podela merdevina. Svaki od ovih modela namenjen je određenim vrstama poslova i za određene grupe ljudi.

 

Jednodelne merdevine su praktično prvi model koji je izmišljen pre mnogo godina. To su klasične merdevine koje su fiksne, imaju određeni broj stepenika. Da bi mogli da ih koristite potrebno je da ih naslonite na čvrstu i stabilnu površinu.

Dvodelne merdevine su moderniji modeli koji su samostalni, u obliku slova “A”, tako da nije potrebno da ih naslanjate. Najviše su zastupljene pri kućnoj upotrebi jer su pogodne za upotrebu bez dodatne pomoći. Postoje manji modeli sa 2-3 stepenika, ali i veći sa preko 5 stepenika. Određeni modeli imaju stepenike samo sa jedne strane, a možete pronaći i dvostrane modele.

Trodelne merdevine su više profesionalne, jer predstavljaju nadogradnju dvodelnih modela. Ovaj model je takođe u obliku slova “A”, samo što imaju još jedan dodatak koji produžava visinu merdevina. Pogodne su za majstore koji imaju različite potrebe.

Teleskopske merdevine su takođe namenjene za profesionalnu upotrebu. One predstavljaju nadogradnju jednodelnih modela, nisu fiksne već možete podešavati potrebnu visinu. Koriste ih majstori koji poslove obavljaju na većim visinama.

 

 

Jednostrane i dvostrane merdevine

 

U zavisnosti od najčešće namene i broja ljudi koji koriste merdevine u isto vreme, možete se opredeliti za jednostrane ili dvostrane merdevine.

 

Jednostrane merdevine su vrsta dvodelnih merdevina koje imaju stepenice sa jedne strane, dok sa druge strane nemate mogućnost penjanja. Najčešće se koriste pri kućnoj upotrebi, a mogu se naći manji modeli sa 2-3 stepenika, ali i veći modeli sa 6-7 stepenika. Na vrhu imaju manju platformu koja se koristi za postavljanje alata.

Dvostrane merdevine možete pronaći sa i bez platforme na vrhu, one su takođe vrsta dvodelnih merdevina. Ovakav model poseduje stepenike sa obe strane, tako da ih u isto vreme mogu koristiti dve osobe. Kao što smo već spomenuli, moleri najčešće koriste dvostrane merdevine od drveta zbog kretanja, jer mogu zakoračiti sa obe strane merdevina.

 

 

Kako izabrati odgovarajući model merdevina?

 

Sada kada imate sve potrebne informacije i podele merdevina, potrebno je da napišete spisak vaših zahteva i odredite koji model zadovoljava sve ili bar većinu stavki. Pre odlaska u prodavnicu odgovorite na sledeća pitanja:

  • koja visina merdevina vam je potrebna za najčešće poslove,
  • da li je je bitnije da budu lakše za transport ili teže zbog stabilnosti,
  • gde ćete ih čuvati i da li je presudno da zauzimaju što manje mesta,
  • da li ćete ih uvek koristiti tako što ćete nasloniti na stabilnu površinu ili su vam ipak potrebne dvodelne merdevine.

 

Da vas vaša visina ne bi sputavala u obavljanju poslova, nabavite merdevine po meri iz naše ponude sa sajta. Ukoliko imate dodatnih pitanja budite slobodni da nas kontaktirate ili posetite našu prodavnicu i posavetujete se sa prodavcem.

povezani proizvodi