Idealan roštilj za dvorište

17.05.2022

 

Proleće i leto su periodi kada nam se budi želja za opremanjem i ulepšavanjem dvorišta. Dvorište je mesto gde se tokom lepih sunčanih dana najviše vremena provodi, uživajući u udobnim baštenskim garniturama i hladnom piću.

 

Ali kakvo bi to uživanje bilo bez dobre klope, a prva pomisao je na roštiljsko meso, zar ne? Posebno uživanje daje nam mogućnost da meso sami pripremimo, a to nije izvodljivo bez roštilja. Zato smo pripremili ovaj članak da vam pomognemo da izaberete najbolji roštilj za dvorište, shodno vašim željama, navikama i potrebama.

 

Koji roštilj za dvorište je najbolji?

 

Odgovor na ovo pitanje daćete kada pre kupovine razmislite zašto vam je potreban roštilj i kako biste ga koristili? Svaka vrsta roštilja ima svoje karakteristike koje nekome mogu biti od koristi, dok nekome neće odgovarati.

 

Zato ne postoji najbolji roštilj za dvorište, već je potrebno da napišete odgovore na sledeća pitanja i pronađete model roštilja koji odgovara tim zahtevima:

-       gde ćete čuvati roštilj? Veći u dvorištu ili manji u kući.

-       kako ćete ga koristiti? Veći imaju duge nogare, manje postavljamo na radni sto.

-       koliko često ćete ga koristiti? Par puta godišnje ili svakog meseca.

-       za koliko osoba će se najčešće pripremati hrana? Manji broj osoba (2-4) ili više.

-       koji su još zahtevi koji su vam neophodni? Jednostavno održavanje, brzo zagrevanje, itd.

 

 

Koje vrste roštilja postoje?

 

Prvo o čemu trebate razmišljati kada se odlučite za kupovinu roštilja za dvorište je koja vrsta roštilja odgovara najviše vašim potrebama i navikama. Postoje tri vrste: električni roštilj, roštilj na plin i roštilj na ćumur.

 

Možda vam se čini da je izbor lak, ali dobro razmislite koji ćete izabrati, jer svaki od njih ima prednosti i mane koje vam mogu olakšati ili otežati pripremu mesa.

 

 

 

Električni roštilji

 

Novije generacije roštilja čine električni roštilji. Moderan način života zahteva da sve bude instant, tako su nastali električni roštilji. Gotovo svako, sa iskustvom ili bez, može pripremiti meso na ovakvom roštilju.

Nije potrebna priprema vatre, samo se priključi na struju, zagreje se za 5-10 minuta i možete početi sa pripremom. Jako su pogodni za terase i manje bašte, na kojima imate strujni priljučak. Ako nemate previše vremena za pripremu, nemate volju da posle svake pripreme gubite više vremena na čišćenje i ako želite često da ga koristite i za manje količine mesa, ovo je najbolje rešenje za vas.

Možete ih naći u različitim veličinama i jednostavni su za održavanje. Najčešće su manjih dimenzija, nemaju nogare pa ih morate postaviti na radni sto. Takođe, morate voditi računa gde ćete ga koristiti, jer na tom mestu morate imati strujni priključak.

 

Ali sve što je brzo ne može biti toliko ukusno. Za razliku od mesa pripremljenog na ćumur, električni roštilj ne daje onaj poseban šmek koji volimo kod roštiljskog mesa.

 

 

 

Roštilji na plin (plinski roštilji)

 

Još jedan model roštilja za one koji nisu skloni tradicionalnoj pripremi na ćumur, već se okreću bržoj i jednostavnijoj pripremi. Ali imajte na umu da pripremljeno meso na plinskom roštilju takođe neće imati šmek kao na ćumur.

 

Za razliku od električnog, roštilj na plin je fleksibilniji kada je mesto roštiljanja u pitanju, jer ne zahteva električni priključak. Ako planirate da roštilj prenosite na više lokacija izaberite manji prenosivi model, dok su veći modeli dosta moderniji i idealni za veliko dvorište u kome planirate da roštilj ostane.

Roštilj na plin se razlikuje po broju gorionika. Manji prenosivi imaju jedan, dok veći dvorišni imaju 2 ili više gorionika. Kod kupovine plinskog roštilja pripazite da gorionici pokrivaju celu ploču. U suprotnom će ploča biti neravnomerno zagrejana, pa će se i meso neravnomerno peći.

 

 

 

Roštilji na ćumur

 

Svakako najpoznatiji i najstariji model je roštilj na ćumur. Kada u Srbiji spomenete roštilj, prva asocijacija je uvek na ovakvu vrstu sprava za pečenje mesa.

Poznato je da smo ljubitelji roštiljskog mesa i da u većini uslučajeva volimo da uživamo u kompletnoj ceremoniji pripreme obroka. Najbolje druženje je oko vatre i dima, uz hladno alkoholno ili bezalkoholno piće. To je nešto što nam daje posebnu draž, i mnogi ne žele da se toga odreknu.

 

Danas na tržištu možete pronaći roštilje na ćumur različitih dimenzija, postoje manji prenosivi ali i oni veći za dvorište. Ovakva vrsta roštilja zahteva mnogo više vremena pre svega za pripremu vatre i žara, a kasnije i za čišćenje.

 

Materijal za izradu delova roštilja

 

U prodavnicama najčešće možete pronaći roštilje izrađene od čelika ili aluminijuma.

 

Aluminijumski roštilj je znatno lakši i jeftiniji, ali nije baš najbolje rešenje za one koji žele bolji kvalitet obroka i koji često pripremaju. Previše dobro provodi toplotu, tako da ima problema sa održavanjem roštilja toplim.

 

Kada su u pitanju roštilji od čelika, postoje dve vrste: hromirani i nerđajući čelik. Na jeftinijim modelima uglavnom dobijate rešetku od hromiranog čelika, koja će se oštetiti posle nekoliko godina. Dok je nerđajući čelik znatno izdržljiviji i dugovečniji, možete ga koristiti i do 10 godina. Nerđajući čelik se najčešće koristi kod izrade roštilja jer dobro podnosi visoke temperature i lako se održava.

 

I hromirani i nerđajući čelik su srebrne boje, pa pripazite kod kupovine da ne biste kupili pogrešan.

 

 

Cena roštilja za dvorište

 

Jedan od glavnih faktora od kojih zavisi koji model ćete kupiti. Na cenu roštilja za dvorište utiče vrsta roštilja, materijal, veličina i dodaci koji su uključeni.

 

Najskuplja vrsta su roštilji na plin, dok najjeftinije možete pronaći roštilje na ćumur. Takođe, veliku ulogu u formiranju cene igraju materijal i veličina, modeli od nerđajućeg čelika su skuplji. A kako bi roštiljanje bilo jednostavnije, a meso bilo bolje pripremljeno, uz određene modele dolaze i određeni dodaci.

 

Neki od dodataka koji se mogu doći uz roštilje su:

-       mogućnost podizanja rešetke,

-       poklopac,

-       točkići,

-       dodatne police,

-       termometar.

 

Vratite se na početak i pitanja koja smo naveli, a koja treba sebi da postavite pre odlaska u prodavnicu. Dobro razmislite koji su vam prioriteti, a nadamo se da će vam informacije iz ovog teksta pomoći da obavite kvalitetnu kupovinu.

povezani proizvodi