Najbolji motori za kapiju

23.12.2022

Zašto da svaki put pri ulasku u dvorište dva puta izlazite iz automobila kako biste otvorili i zatvorili kapiju, kada to možete uraditi iz auta samo jednim klikom? Ovo je scenario koji sanja svako ko živi u kući ili zgradi koja u dvorištu ima kapiju.

 

Ali to više ne mora biti san. Nekada je ova tehnologija bila namenjena samo imućnim porodicama, danas je dosta pristupačnija široj populaciji. S obzirom na to da ovo nije mala investicija, dobro se informišite pre kupovine, kako se ne biste razočarali.

 

U nastavku teksta potrudićemo se da vam pružimo što više korisnih informacija koje će vam pomoći da izaberete najbolji motor za kapije.

 

Zašto je automatizacija sve popularnija?

 

Svaki novitet kada je tehnologija u pitanju nama donosi određene benefite. U ovom slučaju, motori za kapije mogu drastično olakšati svakodnevni život. Cilj je da određene procese i poslove koje vršimo svakog dana učinimo jednostavnijim.

Ugrađivanjem opreme za automatizaciju kapije nećete morati da izlazite iz automobila po kiši, snegu, vetru ili suncu. Uz pomoć daljinskog upravljača koji možete zakačiti za ključeve jednim klikom otvarate kapiju, isto tako zatvarate. BIćete jako ponosni kada se parkirate u dvorištu i u retrovizoru gledate kapiju koja se sama zatvara.

 

Većina motora poseduje optički enkoder za detekciju prepreka. A svaki motor je opremljen bravom za deblokadu u slučaju nestanka struje.

 

Prednosti ugrađivanja motora za kapije

 

Dva osnovna razloga modernizacije kapije opremom za automatizaciju su praktičnost i bezbednost.

Većina kupaca prvo razmišlja o praktičnosti. Jednostavno nemaju više snage da izlaze iz automobila umorni nakon posla, a pritom su često i neke vremenske nepogode koje dodatno stvaraju nervozu. Svako želi da sebi maksimalno olakša funkcionisanje kod kuće, i to je ono što budi želju za kupovinom motora za kapije.

Tek nakon istraživanja i dubljeg razmišljanja dolaze do drugog benefita, a to je bezbednost. Činjenica da kapiju možete otvoriti samo vi uz pomoć daljinskog upravljača daje dodatnu vrednost. Uz ovaj sistem bićete sigurniji, smanjićete mogućnost krađe, a ujedno ne morate brinuti da će deca izaći na put.

 

 

Kako izabrati odgovarajući motor za kapiju?

 

Kao što smo spomenuli, automatizacija kapije nije mala investicija, zato dobro istražite mogućnosti i saznajte koji motor je najbolja opcija za vašu kapiju. Ukoliko postavljate novu kapiju, kupite model koji će pružiti najbolji rezultat sa odgovarajućim motorom.

 

Ako želite da modernizujete već postojeću kapiju, potrebno je da se dobro informišete. Postoji više različitih vrsta motora sa različitim mogućnostima. Ono što je jako važno, pre postavljanja automatizacije kapija mora savršeno funkcionisati ručnim pomeranjem, bez kočenja. Jedan od najčešćih problema pri instalaciji motora su loši točkići ili loše napravljena kapija.

 

Izbor motora zavisi od vrste, načina izrade, težine i dužine kapije. Postoje klizne i krilne kapije, a za obe vrste postoje određeni motori. Važnu ulogu igra i način izrade, pogotovo kod krilnih kapija, jer pritisak vetra utiče na izbor jačine motora. A što je kapija teža i duža, potreban je snažniji motor, a savetujemo da uvek kupite malo snažniji nego što je potrebno.

 

Učestalost korišćenja je podatak koji može imati veliki uticaj na vašu automatizovanu kapiju. To je podatak koji ima svaki električni motor, a govori koliko vremena u toku jednog sata motor može da radi. Osnovni problem je što se nakon nekoliko otvaranja motor pregreje, tada se aktivira zaštita od zagrevanja i motor neće raditi dok se ne ohladi.

 

Pored motora, važnu ulogu u funksionisanju automatizacije igraju i graničnici. Mehanički graničnici se postavljaju na kapije kako bi omogućili pravilno zaustavljanje, odnosno otvaranje i zatvaranje kapije.

 

Vrste motora za kapije

 

S obzirom na to da postoje dve vrste kapija, isto tako motore možemo podeliti na dve grupe:

  • motori za krilne kapije,
  • motori za klizne kapije.

 

Obe vrste kapija mogu podjednako dobro funkcinisati sa komplementarnim motorima. Koju ćete kapiju postaviti zavisi od terena. Za klizna kapije potreban je bočni prostor, a za krilne potreban je slobodan prostor unutar ili izvan dvorišta.

 

Motori za klizne kapije

 

Motori za klizne kapije izrađuju se sa AC ili DC napajanjem. AC napajanje se uglavnom ugrađuju kod privatnih kuća koje nisu prometne. Postoje monofazne za izuzetno malo korišćenje i trofazne za malo veće promete. DC napajenje je namenjeno za izuzetno prometna mesta, a dodatna prednost je mogućnost baterijskog napajanja prilikom nestanka struje.

 

Različiti motori imaju različite mogućnosti. Neke jeftinije kontrolne jedinice nemaju mogućnost nadogradnje, zato birajte kvalitetnije motore na kojima ćete nekada moći da promenite parametre.

 

Motori za krilne kapije

 

Motori za krilne kapije se koriste za automatsko otvaranje jednokrilnih i dvokrilnih kapija. Izbor motora zavisi od težine i dužine krila kapije. Izuzetno bitan faktor u odabiru motora je i uticaj vetra. Kapije čija su krila zatvorena (nema strujanja vetra kroz krila) trpe jak pritisak vetra koji utiče i na sam motor, pa se taj faktor mora uzeti u obzir prilikom odabira motora.

 

Gde kupiti motor za kapije i dodatnu opremu?

 

Nadamo se da smo uspeli da vam pružimo neke informacije koje do sada niste znali. To je samo delić našeg znanja o ovoj trehnologiji, pa ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte. To možete učini putem mejla ili telefona, a iskoristite mogućnost razgovora sa prodavcima na našim prodajnim mestima u Beogradu ili Čačku.

 

U našem online asortimanu možete pronaći sve elemente potrebne za automatizaciju kapije od klizača, točkića najrazličitijih modela, preko šina za klizne kapije do daljinskih upravljača.

povezani proizvodi